We realiseren ons steeds meer dat er een grote afhankelijkheid is ontstaan van professionele zorg en er de hoge kosten stimuleren mensen om zelf naar andere oplossingen te zoeken. De jongste generaties groeiden niet op met het vanzelfsprekende zorgsysteem en lijken zich meer bewust van verantwoordelijkheid voor het eigen welzijn. Met name jongeren reageren enthousiast op We Love to Live Here en zijn eerder geneigd om samenlevingsvormen te ontwikkelen. Zij willen nooit afhankelijk worden en gruwelen bij de gedachte om in een instelling met uitsluitend oude mensen te moeten wonen.

Eigenlijk heeft wonen met uitsluitend leeftijdgenoten bij niemand de voorkeur, maar het is een alternatief voor ‘als het echt niet anders kan’. Ouderen kiezen hiervoor met het idee dat ‘gelijkgestemden’ en ‘leeftijdsgenoten’ zorgen voor rust en veiligheid. Dat is een illusie, want er is in de meeste bejaardentehuizen veel gekibbel, jaloezie en onderlinge strijd gaande. Bovendien zal de beschikbaarheid van medewerkers en betaalbare (thuis) zorg in de komende jaren afnemen.

We zien dagelijks groeiende problemen in de zorg aan ouderen, die zelfstandig wonen. Meer dan 75% van de vragen aan hulpinstanties zijn vragen om aandacht. Of mensen gaan juist zorg vermijden met het risico dat zij uiteindelijk (door slecht onderhoud) voor langere periodes in zorginstellingen belanden. Dat is ongewenst en het kost veel geld.

In 2013 hebben wij onze visie en plannen gepresenteerd bij het Knowledge Society Forum tijdens de viering van 20 jaar Eurocities in Manchester. Dit is één van de presentaties: WhyWhatHow WLTLH tekst.