We Love to Live Here voor de wijk

[google-translator]

Nieuwe kracht in de wijk

IMG_0934Voordat we aan samen wonen toe zijn kunnen we al meer gaan samenleven en samen werken, vanuit hoe en waar we nu wonen.
Meer contact en onderlinge samenhang en samen werking zullen het leven makkelijke maken en de kosten voor zorg verlagen. Niemand dient hiertoe verplicht te worden. Dat is niet nodig.

Versterken van sociale netwerken

Wie wonen er eigenlijk om mij heen? Weet ik dat? Wil ik het weten? Is er misschien een buurman of buurvrouw die mij kan helpen of voor wie ik iets kan doen? In de ene straat is dit heel vanzelfsprekend en ergens anders ontbreekt de cohesie totaal. En wat zijn daarvan de gevolgen?

Katalysator is een economie van ruilen, lenen en vervangen

Hebben we nu allemaal zo veel spullen voor onszelf nodig en worden we er blij van? Nee dus en daarom wordt er steeds meer geruild en weg gegeven via de kringloop, marktplaats, thuisafgehaald.nl, repairkid, peerby en andere alternatieven. Het wordt steeds leuker om van je spullen af te komen.

Buurkracht en buurtkracht: de Open huiskamer

SAM_0233 bbBuren weten elkaar te vinden via het buurthuis van de toekomst, maar hoe vernieuwend is dat eigenlijk? Is het oude wijn in nieuwe zakken? Het buurthuis door het welzijnswerk is een beetje achterhaald. In Duitsland, waar men het meer moet hebben van particuliere initiatieven ontstond het mehrgenerationhaus, dat aanvankelijk op veel weerstand stuitte, maar waarvan er inmiddels 450 zijn.

Het idee hoeft niet per se nieuw te zijn als de uitwerking maar vernieuwend is en afgestemd op onze tijd. Transitieprofessor Jan Rotmans noemt het Vooruit naar vroeger.  Vijftig jaar geleden wist je nog wie er in de straat woonden en deed je boodschappen voor oude buren.

 

[cycloneslider id=”159″]